Jabolka

SORTE JABOLK

 

GALA

Sorta Gala je nastala s križanjem sort Kidds Orange Red in Zlatim delišesom. Na voljo je veliko različnih tipov te sorte, na naši kmetiji gojimo Gala Schniga in Gala Brookfield. Razlikujeta se predvsem v deležu pokrovne barve. Zori v začetku septembra in je dobra že takoj po obiranju. Meso je rumenkasto do kremasto, hrustljavo, zelo čvrsto in sočno. Okus je sladek in aromatičen.

 

ELSTAR

Je nastal s križanjem sort Zlati delišes in Ingrid Marie. Elstar so v pridelavo uvedli leta 1975. Zaradi okusnih in privlačnih plodov je pri nas in v tujini zelo priljubljena sorta. Pri nas jo začnemo obirati proti koncu avgusta. Meso je zelenkastorumeno do belkastorumeno, sočno in čvrsto. Okus je odličen, odlikuje ga harmonično razmerje med kislinami in sladkorji. Spada med najbolj kakovostne sorte.

 

ZLATI DELIŠES

Sorta je naključni sejanec , ki ga je okrog leta 1890 odkril Anderson H. Mullins. Leta 1914 je drevesničar Paul Stark odkupil izhodiščni sejanec za 5000 dolarjev, sorto imenoval Golden Delicius in jo leta 1916 uvedel v pridelavo. Spada med glavne sorte slovenskega sadnega izbora in je ena najbolj razširjenih sort na svetu. Pri nas zori v zadnji dekadi septembra. Meso je zelenkastorumeno do kremasto, sočno in čvrsto do srednje čvrsto, izrazito sladko z blago kislino.

 

 

 

 

 

MUTSU

Mutsu je nastal z križanjem sort Zlati Delišes in Indo. V pridelovanje so ga uvedli leta 1948 in se uvršča med postranske sorte slovenskega sadnega izbora, vendar zaradi specifičnega okusa ljudje radi posegajo po njem. Pri nas zori proti koncu septembra. Meso je rumenkasto do nekoliko zelenkasto, čvrsto, sočno, sladko, s posebno srednje izraženo aromo.

 

TOPAZ

Sorta Topaz je nastala s križanjem sort Rubin in Vanda leta 1984. Križanje in kasnejšo selekcijo je opravil dr. Tupy v inštitutu Strizovice (Češka). Sorta je vse bolj zanimiva v našem prostoru in je prva iz skupine na bolezni odpornih sort. Obiramo jo v zadnji dekadi septembra. Jabolko ima kislo sladek okus z zelo prijetno aromo. Je izrazito polnega okusa.

 

JONAGOLD

Jonagold so vzgojili s križanjem sort Zlati delišes in Jonatan. V pridelavo so ga uvedli leta 1968. Spada med glavne sorte slovenskega sadnega izbora in je tako pri nas kakor tudi v svetu zelo razširjena. Obstaja veliko različnih tipov Jonagolda. Pri nas gojimo sorti Novajo in De costa. Zori v zadnji dekadi septembra. Meso je kremasto do rumenkasto, ob žilah nekoliko zelenkasto, sočno in srednje čvrsto. Okus dobro razvitih in obarvanih plodov je sladek in kisel s prijetno, srednje izraženo aromo.

 

 

 

 

 

IDARED

Sorta je križanec med Jonatanom in Wagener. V pridelovanje so jo uvedli leta 1942. V Sloveniji se uvršča med glavne sorte. Zori v začetku oktobra in se dobro skladišči. Meso je belkasto do kremasto, čvrsto do krhko in sočno, prijetnega kiselkastega okusa.

 

BRAEBURN

Sorto Braeburn so kot naključni sejanec našli leta 1952. Plodovi te sorte se v svetu širijo, saj je zelo priljubljena med uporabniki in dosega višje cene. Zori od začetka do sredine oktobra. Plodovi so srednje drobni do srednje debeli, sploščeno okroglasti ali podolgovati. Meso je rumenkasto, zelo čvrsto, sočno, bolj sladkega okusa in mile arome.